Tips från brudparet

Vi börjar med några saker som kan vara bra att känna till när man som svensk besöker Norge.

Att köra bil i Norge

Förutom kravet på varningstriangel finns även ett krav på att en reflexväst måste finnas i bilen.

Det norska vägnätet genomgår idag en imponerande upprustning. Överallt byggs det nya fina vägar. Det sprängs tunnlar genom berg och byggs broar över raviner. Det dramatiska landskapet gör vägbyggandet svårt och dyrt och en del av detta enorma projekt bekostas med hjälp av vägtullar. Det fungerar smidigt för dig som resenär. Lite varstans finns helautomatiska ”bomstationer” som består av portaler bestyckade med kameror. Dessa läser av registreringssylten när du susar förbi och några veckor efter din Norgeresa får du en räkning hemskickad från EPCplc.

Observera! Norge stänger på söndagar

Glöm alla söndagsöppna stormarknader, livsmedelsbutiker och köpcenter som vi är vana vid i Sverige. I Norge är shopping inte ett söndagsnöje, och inte heller storhandel inför kommande vecka. Det mesta är stängt på söndagar!

Bensinstationer har generellt sett söndagsöppet och om du behöver en liter mjölk eller ett paket smör så finns det ett och annat minilivs att tillgå, men utbudet av varor i dessa söndagsöppna butiker är mycket begränsat och man kan få leta lite innan man hittar en. I Arendal centrum är det Bunnpris som gäller. Observera att det bara är ett litet hörn av butiken som har söndagsöppet. Vill du utforska det exotiska utbudet av norska delikatesser, gör det före söndagen!

Gott att köpa med sig hem

Brudgummen brukar passa på att fylla skafferiet med norska godsaker när han är på resa i grannlandet. Särskilt söta pålägg är norrmännen bra på. Gör barnen glada och köp hem några burkar! Här kommer en handfull tips som Tomas rekommenderar å det varmaste:

  • Hapå – Ett kolasmakande pålägg baserat på kondenserad mjölk. Påminner om den latinamerikanska motsvarigheten Dulche de Leche. Underbart gott på nybakat bondbröd!
  • Sjokade – Ett fantastiskt pålägg med en rik smak av mörk choklad. Mmm… Ett måste!
  • Nøtte – En bredbar hasselnötscreme som verkligen smakar nötter och inte nougat. (Norrmännen har även Nugatti som av många anses vara bättre än Nutella – för den som gillar nougat.)
  • Banos – Ett bananpålägg gjort av riktiga bananer som skalats för hand. Innehåller kanske mest socker, men smakar faktiskt en hel del banan. Kul och spännande!

Lite mer vuxna godsaker erbjuds också:

  • Namdalsgomme – Ett väldigt speciellt mjölkbaserat pålägg som tillverkas av vassle och ostmassa, smaksatt med en gnutta kanel. Den är halvfast och grynig till konsistensen och inte alls så söt som de tidigare nämnda påläggen. Passar bäst bredd i ett tjockt lager på ”lomper” som sedan rullas och serveras till te eller handbryggt kaffe.
  • Lomper – Ett mjukt och lättuggat potatistunnbröd. Används till exempel istället för korvbröd vid korvgrillning, men också som fikabröd, smorda med sockrat smör eller rullade med en riklig mängd Namdalsgomme i mitten.

Norrmännen är också bättre på att tillverka goda och smakrika potatischips. Sørlandschips är en av de norska chipstillverkarna som har riktigt goda smaker i sitt sortiment. Spansk Paprika, som visas  på bilden är god, liksom de underbara våffelchipsen Søt Paprika & Litt Chili.

Den bästa livsmedelsbutiken är Meny, de är lite dyrare men har ett bättre utbud och finare varor än konkurrenterna. Deras egna Jacobs Utvalgte Potetchips finns till exempel i den goda orientaliska smaksättningen tomat, chili och ingefära. Mums!

Spekemat (saltat torkat kött) är en annan norsk specialitet. Tomas åker aldrig tillbaka över gränsen utan ett paket Strandamør i bagaget. Gott både som snacks till ölen och som pålägg.

Rømmegrøt är en helt slät gröt gjord på vetemjöl och rømme, som är en fet gräddfil. Serveras varm med skirat smör, socker och kanel. I sanning en mäktig delikatess som äts i små portioner.

Brudens kaffetips

Som noen kanskje har fått med seg er bruden over gjennomsnittet glad i kaffe. Introduksjonen til kaffedrikking gikk via Kaffe mocca på Café Lindvedske Hus i Arendal på starten av 2000-tallet. For utflyttede Arendalitter er dette en populær møteplass, det skyldes blant annet den trivelige atmosfæren og lange åpningstider, men også at det er her man får byens beste kaffe. Kafeen ligger et stenkast fra Tyholmen hotell (bokstavelig talt, i alle fall for noen med bedre kasteegenskaper enn bruden), og vi anbefaler på det varmeste å ta en tur innom kafeen i løpet av helgen, for de som har mulighet. Til tross for at brudens kaffesmak har blitt noe mer avansert og voksen, er det 15 år senere fortsatt Kaffe mocca som gjelder når man kommer hit, den er verdt å smake på!

Skulle man ønske seg søt og smakrik kaffe i kalde og mer mobile former er Tines iskaffe et must, favoritten er Café Brasil Trippel Espresso.

Café Lindvedske Hus – Mysigt både vintertid och på sommaren!